Gedemineraliseerd water hoeveelheden

Gedemineraliseerd water is verkrijgbaar in oa een 1 liter, 5 liter en 10 liter fles, flacon of in een jerrycan. Er zijn ook 20 liter, 60 liter en zelfs bulk reservoirs van bv 1000 liter verkrijgbaar. Dit noemt men een IBC met gedemineraliseerd water.

De 1 liter flessen worden oa voor thuis gebruikt om te strijken. Het stoomstrijkijzer wordt normaal gezien gevuld met kraanwater. Om kalk aanslag te voorkomen kun je beter gedemineraliseerd water gebruiken. Mensen die veel strijken herkennen ook het volgende probleem…. Wanneer het stoomstrijkijzer gevuld wordt met normaal kraanwater er tijdens het strijken bruine strepen op de te strijken kleding terecht komt. Dit komt door de opgedroogde kalk uit het stoomstrijkijzer.  Erg vervelend omdat de was opnieuw moet worden gewassen.

Met gedemineraliseerd water is dit verleden tijd omdat het geen kalk bevat. Dit is tijdens het bewerkings proces verwijderd. Het zal de levensduur van het stoomstrijkijzer verlengen. Voor veel apparaten is kalk een boosdoener en zorgt voor een kortere levensduur. Een toepassing in huis waar demi-water ook veel wordt gebruikt is in een luchtbevochtiger.

Waar ook veel gedemineraliseerd water wordt toegepast is in een autoclaaf en droogsterilisator. Meestal gebruikt men 5 of 10 liter jerrycans. Een autoclaaf of droogsterilisator is een apparaat waar door middel van stoom onder druk instrumenten, glas, bepaalde plastieken en doeken gesteriliseerd kunnen worden.

Om accu’s van bv een heftruck bij te vullen wordt ook gebruik gemaakt van jerrycans met 5 liter of 10 liter inhoud.